7 načina kako (nesvjesno) štetite svojim zubima!

Nekada loše navike i stvari koje svakodnevno radimo mogu nepovoljno uticati na zdravlje naših zuba i desni a da toga nismo ni svjesni.

Donosim vam 7 najzanimljivijih i ne tako popularnih načina kako štetite svojim zubima, da biste ih mogli na vrijeme prepoznati i ispraviti i tako učiniti nešto korisno za vaše oralno zdravlje. 

1. Koristite zube kao alat

             

Možda zvuči smiješno, ali mnogo ljudi zubima otvara pivske flaše, kesice ili otkida dio selotejpa – jeste li jedni od njih?

Ovo se može učiniti kao brz i jednostavan način, na You Tube – u čak postoje i tutorijali kako da ovo radite (vjerovali ili ne), ali vrlo lako se može desiti da se odlomi komad zuba, gleđi ili čak u najgorem slučaju da se desi vertikalna fraktura korjena kad je zub osuđen na vađenje ili da dođe do kompletnog izbijanja zuba iz alveole. Naročito ako je zub već oslabljen, ako je liječen ili ima staru plombu – povrede su češće.

Zašto da rizikujete – uvijek nam je pri ruci neki drugi alat koji može poslužiti.

2. Grickate nokte

Osim što štetite svojim noktima i ogoljavate dio prsta koji pokriva nokat i na taj način ga izlažete bakterijama i gljivicama koje vrlo lako nasele ovaj dio tijela – ni svojim zubima i ustima ne činite dobro.

Ruke su idealan način za unos infekcije u organizam, a kako najlakše nego preko usta. Zato, riješite se ove loše navike i zamijenite je nekom drugom bezopasnom – anti stress loptice, crtanje ili interesantni Fidget Spinner.

3. Ne idete na redovne kontrole

Definitivno najčešći način kako štetite sebi, zubima i cijelom organizmu.

Zaboravljajući na redovni pregled i odlažući kontrolu za nekad kasnije, niste učinili ništa dobro sebi i svom zdravlju – zubi i usna šupljina su jednako bitni kao i bilo koji drugi dio tijela, i zaslužuju rednovni rutinski pregled.

Možete otkriti mnogo – a najvažnije da možete otkriti neko sistemsko oboljenje, promjenu na sluznici i kvar zuba u početnoj fazi kada će intervencija biti bezbolna, brza i jeftina.

4. Praktikujete “ribajuću” tehniku četkanja zuba

Četkate li zube energično i jako  i tako mislite da ćete oprati zube efikasnije nego da koristite meku četkicu i nježne pokrete? Varate se!

Tako ćete samo naštetiti svojim zubima a najviše desnima, jer ćete dovesti do povlačenja desni i ogoljavanja korjena zuba, što dovodi do niza problema – pored karijesa, jer bakterije najviše vole predjele oko vrata zuba, doći će i do parodontopatije, jer ste jakim četkanjem „pokidali“ sva tkivna vlakna, što postaje idealno ulazno mjesto za bakterije.

Tako da, spojite dve korisne stvari – naručite se za redovnu kontrolu i usput pitajte stomatologa da vam objasni pravilnu tehniku četkanja zuba kako ne biste povrijedili desni a opet temeljno uklonili plak.

5. Cijeli dan lagano ispijate sok, zašećereni napitak, limunadu…

Ovo je tako pogrešno! Ako „razvučete“ zašećereni napitak na cjelodnevnu konzumaciju, nikada ne dozvoljavate svojoj usnoj šupljini da se oporavi od kisele sredine, odnosno da se vrati u neutralnu do blago kiselu kakva je inače kada se hrana ne konzumira.

Ukoliko već ne možete bez slatkih napitaka i slatkiša, pijte ih (jedite) trenutno – ne ispijajte cijeli dan nešto zašećereno, jer su na taj način zubi stalno izloženi šećerima i kiseloj sredini što bakterije obožavaju.

Možete pokušati i sa upotrebom slamčice – ne sprječava 100% izlaganje zuba kiseloj sredini, ali omogućava da sok brže prođe kroz usnu šupljinu i da se što manje zadrži na površinama zuba.

6. Škripanje zubima

Pored bruksizma, odnosno loše navike škrgutanja i škripanja zubima, ovdje ću spomenuti i lošu naviku „škljocanja“ zglobom i grickanja usne i obraza. Sve ovo su radnje koje zube i zglobove dovode u neprirodne radnje i ne dozvoljava im da se odmore od svakodnevnih aktivnosti za koje su i predodređeni – žvakanje, govor, pjevanje, smijanje…

Bruksizam dovodi do ogoljavanja pulpe (živca) zuba, što za sobom vuče niz problema – potrebno je liječenje zuba ( koji možda i nije bio zahvaćen karijesom što je velika šteta), zubna supstanca se troši i zubi gube na visini što nepovoljno utiče na zagriz i opterećuje zglob.

A ako grickate usne i obraz, uvijek se sjetite – to su traume na sluznici i ulazna mjesta za infekciju, a naučni radovi rađeni na ovu temu kažu i da karcinomi imaju veću tendenciju pojavljivanja na mjestima koja su pod traumom nego onim koja nisu oštećena.

7. Koristite konac za zube nepravilno

Ovdje sam postavila dvije fotografije – djevojka na slici nepravilno drži konac – na ovaj način nema nikakve kontrole i on vrlo lako povrijedi desni. Druga slika pokazuje pravilnu upotrebu.

Konac mora vrlo pažljivo da se koristi – ako ga nekontrolisano držite između prstiju, vrlo lako „proleti“ ka desnima, ošteti ih i napravi ulazno mjesto za infekciju i naseljavanje bakterija, što će dovesti do upale desni.

Konac se drži kontrolisano između dva prsta ruku, i vrlo pažljivo provlači između zuba. Ovdje budite oprezni – kada čujete ono „škljoc“ nakon što prođete kontaktnu tačku između dva zuba, vrlo lagano potisnite konac dublje do desni, jer je ovo dio čišćenja koncem na kojem se najčešće i dešavaju povrede.

Ako vam desni stalno krvare iako redovno koristite konac, vrijeme je da se javite stomatologu. Možda ga ne koristite pravilno, ili je prisutna upala desni te vam je potreban tretman i remotivacija za održavanje pravilne oralne higijene.

Najbolji način da izbjegnete povrede prilikom korištenja konca je da ga uopšte ne koristite. To ne znači da treba da zanemarite higijenu prostora između zuba, već da umjersto konca koristite interdentalne četkice. One su efikasnije, mnogo bolje čiste prostor a i šansa za povredu desni je mnogo manja.

Da li i vi imate neku od ovih navika, i da li ste znali da je zapravo loša?

dr stom. Ena Filipović

Pročitajte još: Da li je električna četkica bolja od obične? 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *