10 zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali!

1. Usta nisu sterilna sredina!

Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako ne uklonimo iz usne duplje? Bakterije se ne mogu ukloniti iz usta, to je njihovo prirodno stanište i kao flora predstavlalju i prirodnu zaštitu i barijeru za naseljavanje drugih bakterija. Ono što četkanjem postižemo je da remetimo bakterijsku harmoniju. Bakterije nisu sposobne da samostalno djeluju – one se udružuju u kolonije i jedino tako mogu prouzrokovati oboljenje. Zato mi četkanjem poremetimo njihov balans, pa su one i dalje prisutne, ali nedjelotvorne.

2. Postoji pravilna tehnika četkanja zuba

Da, postoji odgovarajuća tehnika četkanja zuba kojom se pravilno očetka svaka površina svakog zuba. Kod pranja zuba, vrlo je bitno da je četkica mekana, gusta i ravna bez bespotrebnih gumenih i plastičnih dodataka. Jedino takvom četkicom možemo pristupiti svakoj površini zuba i poremetiti formirani biofilm. Kako se običnim četkanjem ne može ući u interdentalne prostore, važno je koristiti i interdentalne četkice koje će poremetiti bakterijsku floru i između zuba, gdje se najviše plaka i skuplja. Ono što je vrlo bitno kod upotrebe interdentalne četkice jeste da ona bude odgovarajuće veličine, jer je svaki interdentalni prostor drugačiji. Ako je četkica premalena, nije efikasna jer samo “proleti” između zuba, a ako je prevelika, povrijediće desni i brzo će se deformisati. Veličina utiče i na trajnost četkice – ako je prevelika, vrlo brzo će se iskriviti, i trebaćete uložiti u novu. 

3. Turbina se vrti i do 250.000 obrtaja u minuti

Turbina je mašina koja se koristi pri popravljanju i brušenju zuba. Gleđ je najtvrđe tkivo u organizmu, i jedino je može isjeći dijamant. Boreri za turbinu se prave od dijamanta, i onda pod velikom brzinom dijamant prepariše gleđ. S obzirom na veliki broj obrtaja, i brzo zagrijavanje, neophodno je da postoji i  vodeno hlađenje. Zato uz turbinu, obavezno mora ići i voda.

4. Zubobolja je jedna od najjačih boli u organizmu – zašto?

Jeste li se ikada zapitali zašto zub tako jako boli? Više od bilo kakve posjekotine, udarca, uboda? Zato što je pulpna komora zatvorena, ograničena sredina i bol nema gdje da se širi. Ka da je pulpa zuba ugrožena sav pritisak se prenosi na zidove pulpe i to rezultira veoma jakim, intenzivnim bolom. Jedino rješenje je otvaranje zuba i oslobađanje od pritiska, kada bol konačno i popušta. 

Moguće je i da se zub na prirodan način oslobodi pritiska – infekcija preko vrha korjena prelazi u kost, i tamo dovodi do stvaranja ciste/granuloma koja razara koštane lamele i širi se dalje. To je bezbolna faza, ali i faza oticanja. Kada infekcija nađe put do sluzokože, stvara se fistula i gnojni sadržaj se drenira i otok spada. To nije ništa dobro – ako je otok spao i ako više ništa ne boli – to je veliki znak za uzbunu, jer je to sad jedna gnojna “kružna” kolekcija koja se stalno drenira preko fistule. Osim neugodnog zadaha, koji je ovde možda i najmanji problem, ovo je izvor infekcije za ostale zube, pojavu patoloških promjena u kosti ali i upale sinusa. 

5. 20. Mart – Dan oralnog zdravlja

Svake godine se u svijetu obilježava ovaj dan. Svjetska zdravstvena organizacija isprati događaje vezano za oralno zdravlje i vrši promociju i utiče na svijest stanovništva. Svake godine se pokušava skrenuti pažnja o važnosti oralnog zdravlja, akcenat se stavlja na oralno zdravlje djeteta i prevenciju u ranoj mladosti, kako bi se prirodna denticija što duže održala.

Stanje oralnog zdravlja našeg stanovništva je poražavajuće. Veoma mala prosvijećenost o važnosti higijene, redovnih kontrola i uklanjanja kamenca, treba da se mijenja i ide na bolje u skladu sa globalnim napretkom u ovoj oblasti, gdje neke zemlje Evrope i svijeta daleko prednjače.

6. Usta proizvode više od 25.000 litara pljuvačke u životu!

Ova količina tečnosti dovoljna je da se napune dva bazena! Pljuvačka igra veliku ulogu i u zdravlju i u prevenciji oboljenja. Ona vlaži usnu duplju, dovodi do ispiranja od šećera i štetnih materija koje se talože na površini zuba i uzrokuju karijes i parodontopatiju. Suha usna duplja je idealno mjesto za nakupljanje bakterija i posljedično zadah iz usta.

Bitno je znati i kako se u toku noći smanjuje lučenje pljuvačke i da pH usta pada na kiseo, što je idealna sredina za razmnožavanje bakterija i pojavu karijesa, ako nismo oprali zube, jer bakterije bukvalno koriste naše ostatke hrane za svoju ishranu.

7. Karijes je najrasprostranjenija bolest na svijetu

karijes

Karijes je infektivno oboljenje. Dakle, uzrokovan je bakterijama. To je najčešća bolest kod ljudi, pa su istraživanja pokazala da skoro svaki treći čovjek ima pokvaren zub u ustima. Naravno, sve zavisi od regije u kojoj se istraživanje radi, pa su tako Skandinavske zemlje najdisciplinovanije što se tiče oralnog zdravlja i vodeće su u prosvjećivanju stanovništva i brizi o oralnom zdravlju. Visoka stopa karijesa nalazi se u zemljama u kojima se konzumiraju velike količine šećera i u onim zemljama u kojima je stopa razvijenosti mala.

8. Zube ne bi trebalo prati neposredno nakon jela

U usnoj duplji pH je blago kiseo do neutralan. Pri jelu, on pada na kiseo, i tako ostaje petnaestak minuta nakon završetka obroka. Ako zube iščetkamo odmah nakon zadnjeg zalogaja, očistićemo zubni plak, ali ćemo isto tako sve te kiseline samo dodatno učetkati u zube. Zato, nakon jela je najbolje lagano isprati usta vodom i otkloniti krupne ostake hrane, a četkanje ostaviti za kasnije.

9. Dvije redovne godišnje kontrole mogu učiniti čuda!

kotrola-pregled

Ako nema nikakvih problema u vidu bolova ili krvarenja, opet bi bilo potrebno da se godišnje urade dvije kontrole. Na kontrolama se uklanjaju meke i čvrste naslage i stomatolog može blagovremeno uočiti sve promjene i tako spriječiti nastanak napredovanja oboljenja, što je vrlo važno i može spasiti zube. 

Karijes je mnogo lakše ukloniti u početnoj fazi, kada intervencija neće biti ni bolna niti dugotrajna, a sačuvaćete veliku količinu zdrave zubne supstance i pritom uštediti novac, jer tako ulažete u samo jednu jednopovršinsku plombu.

10. Električna četkica nije ništa bolja od klasične

cetkica-zubi

Jednako dobro četkaju i jedna i druga. Stvar je u pravilnoj tehnici četkanja, koja se može postići sa obe varijante. Izbor je na pacijentu, ali je vrlo važno da tehnika bude dobra i detaljna. U ovom tekstu sam pisala detaljno o razlici između ove dvije vrste. 

Autor: dr Ena Filipović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *