Izbjeljivanje zuba – Je li štetno, da li boli i imaju li soda i limun neki efekat?

Kad god se spomene izbjeljivanje zuba, sjetim se smiješne indijske reklame za neke žvake, koja mi je baš ostala u sjećanju. Pogledajte je na ovom linku, a da li zubi stvarno mogu biti tako blistavi kao u toj reklami, koliko je procedura izbjeljivanja sigurna, da li ima efekta i šta ako su zubi previše tamni saznajte u nastavku teksta.

Kakav je sastav izbjeljivača i kako zapravo djeluju?

Izbjeljivači za zube kao aktivni sastojak imaju karbamid peroksid ili hidrogen peroksid.  Ovo su dva najčešća izbjeljivača koja se nalaze u gelovima koji se koriste u ovu svrhu. Način njihovog djelovanja je takav da se ugrađuju u mikroprostore gleđi i ona tako dobija svjetliju boju.

Da li je soda bikarbona u kombinaciji sa limunom dobar izbor?

izbljeljivanje zuba limunom i sodom

Mislim da je svako od nas bar jednom pokušao izbijeliti zube ovom kućnom metodom. Međutim, istina je takva da ona nema baš nikakvog efekta. Soda bikarbona ima abrazivno dejstvo – dakle uklanja naslage sa zuba i oni mogu dobiti sjajniju površinu, za koju vam se, od velike želje da vidite rezultat, može učiniti kao da su zubi bar malo svjetliji.

Soda bikarbona ne bi bila baš toliko loša da joj se u ovoj kombinaciji ne pridružuje limun – ovdje se uvijek pitam kome je prvo palo na pamet da izbjeljuje zube limunom, kad su citrusi nadaleko poznati kao materije koje ne čine ništa dobro za gleđ i dovode do njene poroznosti i osjetljivosti?

Dugotrajno praktikovanje korištenja sode i limuna nikako nije dobro ni za zube ni desni, a svakako ne daje nikakav efekat, tako da ne postižete ništa.

Kontrola!

Ono što je najvažnije napomenuti, prije nego pređemo na vrste izbjeljivanja, jeste da svako izbjeljivanje treba da bude iskontrolisano od strane stomatologa. Evo ponovo.

Svako izbjeljivanje zuba treba da bude iskontrolisano od strane stomatologa.

Ako se budete pridržavali ovoga, najbolje ćete proći na finansijskom polju – nećete uzaludno bacati novac na trakice, olovke, izbjeljivače koje vam nije preporučio stomatolog, jer one ne rade nikakav posao. Koncentracija izbjeljivača koja se mogu naći u ovim proizvodima odnosno u slobodnoj upotrebi je vrlo mala da bi se s njom postigao neki zadovoljavajući efekat.

Aktivni ugalj – koliko je efikasan?

aktivni ugalj za zube

Jedna supstanca koja je zadnjih godina zaokupirala mnogo pažnje je upravo aktivni ugalj. Kažu da izjebljuje zube za nekoliko nijansi, daje blistavu i sjajnu boju. Međutim, aktivni ugalj je samo supstanca koja za sebe veže nečistoće i naslage koje su se nakupile na zubima i na taj način skida sa površine zuba sve ono što ga je prebojilo. To ipak nije tako efikasan metod kao izbjeljivac koji se ugrađuje u mikroprostore gleđi.

Kućno bijeljenje zuba

kucno bijeljenje zuba

Efikasan metod, koji traje duže i ima manje koncentracije karbamid peroksida (10-20%). Ukoliko je preporučen od stomatologa, vrlo je efikasan metod koji kroz određeni period daje rezultate. Ipak, kako je riječ o kućnom izbjeljivanju, koncentracije karbamid peroksida su nešto manje, 10 – 20 %, što ne umanjuje efekat, već samo produžava vrijeme djelovanja tretmana. Ovo izbljeljivanje se radi sa udlagom koja se izradi po vašim zubima, u koju svaku veče, ili rjeđe po preporuci stomatologa, nanosite gel na očetkane zube koji stoji preko noći i tako djeluje. 

Ambulantno bijeljenje zuba

Najefikasniji, ali i najskuplji metod. U potpunosti iskontrolisano od strane stomatologa, te su zato koncentracije i dosta veće, idu i do 40 %. U zavisnosti od izbjeljivača, nekada je potrebno zaštititi desni, kako ih visoka koncentracija ne bi povrijedila.

 

Koliko je bijeljenje štetno i efikasno?

Ovo je ono gdje se zapitate “Vrijedi li mi uništavati zube radi ljepote?” Ali, šta sve radimo svom tijelu za ljepotu, pa se vrlo rijetko pitamo ovo pitanje. Međutim, izbjeljivanje zuba nije uopšte štetno. Mnogo je štetnija gore pomenuta kombinacija sode i limuna, koja stvarno uništava gleđ, a mnogo ljudi je primjenjuje misleći da je sigurna.

Već druga priča je o efikasnosti. Tamniji zubi se teže bijele, i nekada je potrebno više tretmana nego kod svjetlijih zuba da se postigne željena nijansa. Oni koji imaju sivkastu nijansu se najteže bijele, i tad treba da izvažete koliko se isplati bijeliti takve zube, naročito ako su u neravnomjernom položaju, imaju dosta karijesa ili neki od njih nedostaje – možda vam je isplativije da razmislite o postavci fiksnog aparatića ili izradi krunica.

Da li boli i koliko efekat traje?

bijeli zubi

Sam proces izbjeljivanja ne boli, ali zubi mogu biti osjetljivi nekoliko dana po završetku tretmana. Ovo je prolazni simptom koji ne treba da vas zabrinjava. Desni takođe mogu biti nadražene, ali sve vrlo brzo prolazi. Efekat izbljeljivanja traje do godinu dana, ali i više, sve u zavisnosti kako se ponašate prema zubima – mnogo tamnih i obojenih napitaka i hrane će svakako dovesti do bržeg tamnjenja.

Šta sa plombama?

Ako na zubima imate plombe, važno je znati da se one ne mogu bijeliti, već se nakon izbjeljivanja, odnosno nakon dobijene željene nijanse, trebaju promijeniti kako bi se uklopile sa novom bojom zuba. Izbjeljivanje je metoda koja nije trajna – ovde veliku ulogu igra sam pacijent, jer u zavisnosti od toga kako održavate higijenu te da li pijete mnogo obojenih napitaka, i zubi će tamniti brže ili sporije. Prosječno vrijeme koliko efektat izbjeljivanja traje, uz dobro održavanje i redovne posjete stomatologu je oko godinu dana. Plombe tamne zajedno sa zubom, ali se redovnim poliranjem i uklanjanjem mekih naslaga zub i plomba održavaju u istoj nijansi, pa nema vidljive razlike, sve dok se zub ponovo ne tretira izbjeljivačem, kad će biti potrebno zamijeniti plombe ukoliko se dobijena nijansa razlikuje.

Je li stvarno moguće imati blistavo bijele zube?

Ako težite onoj kreč boji zuba, morate znati da je nju gotovo nemoguće dobiti, ali da bi se vjerovatno mogla postići konstantnim bijeljenjem i visokim koncentracijama karbamid peroksida. Međutim to nikada nije dokazano jer ni jedan stomatolog neće pristati na tako nešto, s obzirom da bi bijeljenje do te mjere u potpunosti uništilo gleđ, dovelo do osjetljivosti i napravili bi više štete nego koristi. Zato, umjerenost u svemu!

Zubi su prirodno žućkaste boje – ni jedan zub nije sniježno bijeli. Boju zuba daje dentin, koji se providi ispod gleđi jer je ona providna i transaprentna i reflektuje boju dentina. Stoga nemojte pobijati prirodu – nekada previše bijeli zubi odudaraju od ostatka lica, kose i tena i to izgleda jako neprirodno i vještački.

Pročitajte i da li je električna četkica bolja od obične.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *