najbolje vodice za usta, koju izabrati i koja je najbolja

Najbolje vodice za ispiranje usta (14 najpopularnijih – moje mišljenje)

Prije nego se upustimo u priču sa vodicama, treba da znamo da je ona pomoćno sredstvo za oralnu higijenu. Dakle, da bi imali zdravu usnu šupljinu, ona može a i ne mora da se koristi, odnosno nije neophodna.

Osnovna sredstva za oralnu higijenu su obična četkica za zube i interdentalne četkice za zube.

Pomoćna sredstva za higijenu su pasta, konac i vodica za usta. Da li vas iznenađuje to što je pasta pomoćno sredstvo za higijenu? U ovom tekstu sam pisala više o tome, i kako zube možete oprati i bez paste.

Kada govorimo o higijeni zdravih zuba i zdravih desni (što je izrazito važno naglasiti) onda nam je mehaničko čišćenje najvažnije. Mehaničko čišćenje podrazumijeva uklanjanje plaka sa svih površina zuba, a naročito sa plak predilekcionih mjesta, što su:

  • Prostori između zuba
  • Prostori oko vratova zuba i ispod ruba desni
  • Jamice i fisure bočnih zuba

Kada je potrebna dodatna higijena usta i desni, odnosno ukoliko postoji neko oboljenje ili predispozicija za pojavu upale ili karijesa, u svakodnevnu higijenu se uključuju i vodice. Zato, uvijek prije upotrebe treba da se posavjetujete sa stomatologom, koji će znati kakva vodica, kojeg sastava i koncentracije odgovara baš vama i vašem stanju. Neke vodice su jako agresivne i nisu za vašu sluznicu, neke mogu prebojiti zube a neke jednostavno ne rade ništa pa ćete baciti novac.

U tekstu ispod vam donosim recenziju i detaljan opis 14 vodica po mom izboru. Ponuda na policama je ogromna, nisam mogla baš sve da recenziram, ali evo nekih najpopularnijih.

Vodice koje preporučujem

Curaprox PerioPlus

curaprox vodice za usta

Sve što jedna efikasna vodica treba da ima, to ima PerioPlus od Curaproxa. Hlorheksidin, koji se nalazi u njenom sastavu, djeluje baktericidno. Ima fluoride i nema sulfate. Blaga, djelotvorna, učinkovita – veoma je malo ovakvih proizvoda na tržištu.

Ova vodica koju vidite na slici (Perio Plus Balance) je najniže koncentracije, 0.05 i ona može da se koristi svakodnevno i u kontinuitetu od 6 mjeseci i bez nadzora stomatologa. 

PerioPlus vodice sa jačom koncentracijom (0,09 – Regenerate, 0,12 – Protect i 0,20 – Forte)  ne treba koristiti svakodnevno jer su to proizvodi koji su namijenjeni postooperativnoj njezi i upalnim procesima, i treba da ih propiše stomatolog na osnovu vašeg stanja.

Veoma je važno da znate da ova vodica ne smije da se koristi sa pastama koje imaju u sastavu sulfate, a takva je većina komercijalnih pasti za zube. Sulfati poništavaju dejstvo hlorheksidina, pa uvijek ove vodice koristite pola sata nakon pranja zuba, što će vam sigurno reći i vaš stomatolog.

Jedan trik za korištenje ove vodice – prije mućkanja pređite jezikom preko zuba da osjetite hrapavost koja dolazi od naslaga. Nakon mućkanja zubi će biti savršeno glatki zahvaljujući hlorheksidinu koji je djelovao na njih.

Elmex

elmex vodica za usta

Iako je Elemex pored Curaproxa moj najdraži brend, ovu vodicu ne mogu da pohvalim jer sam od medicinskog brenda kao što je Elmex očekivala više. Nema nekih značajnih sastojaka. Očekivala sam da će imati hlorheksidin. Ništa specijalno, ne može ni odmoći ni pomoći. Plus ide samo zbog fluorida, i jer su ostali proizvodi ovog brenda zaista dobri i rade u službi oralnog zdravlja.

Donto Dent anti – bakterielle

donto dent vodica za usta

Ova vodica je solidnog sastava. Ima ksilitol koji djeluje protiv bakterija i ne dozvoljava im da šećer iskoriste za metabolizam i razmnožavanje. Ima manje sulfata nego plava Donto Dent vodica, a ima i mentu za one koji vole malo jače ukuse.

Lacalut Aktiv

lacalut vodica za usta

Ova vodica je po sastavu dobra, ima hlorheksidin, ali ne piše u kojoj koncentraciji. Ima i fluoride i blaži oblik sulfata, što nije tako strašno.

Colgate Max White

colgate vodica za usta kakva je

Ova vodica nema aktivnih sastojaka, ali ima fluoride i zato je svrstavam u ovu grupu. U redu je za svakodnevnu upotrebu. Nema sulfate. Neće izbijeliti zube.

Alverde Mundziehol bio vodica sa uljima

alverde vodica za ispiranje usta sa uljima

Ovo je vodica za nekog ko voli prirodne sastojke. Njen sastav su isključivo ulja iz organskog uzgoja. Ja nešto ne vjerujem u ulja u oralnoj higijeni, odnosno da mogu nešto značajno učiniti, jer to nisu aktivni sastojci, ali sam svakako uvijek otvorena za nova stručna mišljenja i recenzije. U uputstvu piše da bi ova vodica trebalo da se mućka 15 minuta, što je po meni previše i sigurno bi vam dosadilo nakon drugog dana. Ali, zbog odsustva bilo kakvih štetnih sastojaka, i zbog ljubitelja prirodnih preparata, ide joj plus.

Donto Dent Sensitive

donto dent sensitive vodica za usta

Dobra, neagresivna, nema sulfate, ima fluoride i ima ksilitol koji je jako dobar protiv bakterija. Nema baš aktivni sastojak poput hlorheksidina ili kalijevog nitrata, ali može proći za svakodnevnu upotrebu bez nadzora stomatologa. Donto Dent i generalno dm me uvijek pozitivno iznenade kako su njihovi proizvodi tako dobri sa omjerom cijene i kvaliteta. Mnogi njihovi proizvodi imaju tako dobar sastav spakovan u svega nekoliko evra. Ipak, ima jedna vodica koja mi se nikako ne sviđa, a vidjećete je u nastavku.

Perio Aid Active Control

perio aid vodica za usta

Još jedna vodica sa hlorheksidinom i aktivnim sastojkom, ali ipak za razliku od Curaprox PerioPlus vodice nema ksilitol i fluoride. Dobra je za upalu desni. 

Sensodyne Cool Mint

sensodyne cool mint

Jako dobra vodica. Nema hlorheksidin, ali ima kalijev nitrat koji je odličan za osjetljive zube kod povučenih desni, pa oni koji imaju ovaj problem mogu da je koriste. Nema sulfate što znači da neće biti jaka i ostavljati ukus u ustima, a ima fluoride što je isto vrlo važno.

Vodice koje ne preporučujem

Listerine (bilo koji)

kakva je listerin vodica

Da se mene pita, Listerin bi bio zabranjen za prodaju. Prije svega zato što mu je glavni sastojak alkohol, a on je vrlo štetan za sluznicu jer djeluje iritirajuće. Zanima me da li u kompaniji koja proizvodi Listerin radi ijedan stomatolog?! Ništa gore ne možete pružiti svojoj sluznici od alkohola. Drugi razlog je zato što lažu na pakovanju. Piše ovako :“Ako ga koristite dva puta dnevno, Listerin vodica dokazano osnažuje zubnu caklinu, čak i na teško dostupnim mjestima, pomaže u sprječavanju nastanka karijesa, uništava bakterije nakon četkanja zuba…“

Listerin nema ni jedan sastojak koji radi nešto od navedenog i zato sam protivnih čak i onog od zelenog čaja koji nema alkohol, jer nas lažu.

Oral B 24 hour

oral b vodica za usta

Ova vodica nema ništa značajno, ni jedan sastojak koji je loš, a ni jedan koji je dobar. Samo bezveze mućkate usta, i zato je ne preporučujem jer je bacanje novca. Da bar ima fluoride bila bi u preporukama.

Donto Dent Zahnfleisch

donto dent plava vodica

Iako ima fluoride i ksilitol, ima sulfate i dosta mente koja će dati svježinu, pa kod ljudi koji ne znaju koliko je četkanje i mehaničko uklanjanje plaka važno (sjetite se početka teksta) može stvoriti lažan osjećaj dobro sprovedene higijene. Takođe može izmijeniti ukus hrane i pića, s obzirom da se vodica nikada ne ispira vodom. Ne volim agresivne proizvode za oralnu higijenu, ma koje vrste bili.

Donto Dent Mundwasser Konzentrat

donto dent vodica za usta

Kakvo iznenađenje od Donto Denta! Ovo nisam očekivala. Katastrofa. Prvi sastojak alkohol. Iako je koncentrat i ne razrjeđuje se, to ne opravdava sastav. Ima sulfate, agresivna je, nema fluoride. Ako želite najgore svojoj sluznici uzmite ovu vodicu.

Parodontax Daily Gum Care

parodontax vodica za usta

Iako ima fluoride, ima sulfate i parabene i to mi se ne dopada. Nema ni jedan aktivan sastojak i zato ide minus za ovu vodicu, ništa sa njom nećete postići.

Ovo je bilo 14 izdvojenih vodica za usta. Lista će se svakako proširivati i dopunjavati, a vi mi pišite u komentare koju biste voljeli vidjeti na recenziji i koji vi koristite?

Za još ovakvih zanimljivih i interesantnih priča, pogledajte moj Instagram profil:

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *