simbol stomatologije

Simbol stomatologije – šta se krije iza ovog znaka?

Jeste li znali da stomatologija ima svoj simbol? Evo ga, ovaj zanimljivi simbol u sebi krije nekoliko oblika i značenja, a u nastavku pročitajte o čemu se radi!

simbol stomatologije

Centralno mjesto simbola zauzima Asklepiusov štap, koji je simbol medicine. Priča potiče iz grčke mitologije, a Asklepius, sin Apolona, bio je iskusni doktor u grčkoj mitologiji i bog medicine. Sa sobom je uvijek nosio svoj štap oko kojeg je omotana zmija, a zmija simboliše regeneraciju, obnavljanje i izlječenje, zbog toga što mijenja svoju kožu. Iza Asklepiusovog štapa vidite 32 lista i 20 bobica koje su simbol 32 stalna zuba i 20 mliječnih zuba.

Cijeli znak se nalazi u dva grčka slova, Delta koja označava “dentistry” (stomatologija) i Omega koja označava “odont” (zub), na ljubičastoj podlozi koja je zvanična boja stomatologije, a ovaj znak je zvanično prihvaćen od strane ADA (American Dental Association) 1965. godine.

Otkud zmija na Asklepijusovom štapu?

asklepijus grcka statua

Evo i jedna zanimljiv mit o Asklepiusu iz grčke mitologije, o tome kako je zmija završila na njegovom štapu.

Asklepius je važio za najboljeg doktora koji poznaje sve biljke i koji je mogao čak i da povrati ljude iz mrtvih. Međutim, jednog pacijenta nikako nije mogao izliječiti i danima se vraćao do njegove postelje. Kada je pacijent već bio na izdahu, a Asklepius nije znao šta mu je činiti, izašao je ispred kuće kako bi razbistrio misli. U tom trenutku, naišla je žuta zmija, a Asklepius ju je, bojeći se da će ga ugristi, ubio svojim štapom. Kroz nekoliko trenutaka, ista žuta zmija se pojavila i u ustima nosila biljke koje je stavila pred njega. Asklepius je shvatio da se zmija ponovo rodila od biljki koje je pojela, te je od njih napravio napitak za bolesnika, a on je ozdravio istog trenutka. Od tada, zmija se uvila na njegov štap i zauvijek tu ostala.

Kako vam se sviđa priča i da li ste znali da stomatologija ima simbol?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *